Archiv pro měsíc: Květen 2021

Lymská borelióza a možnosti využití bylinných prostředků ke zmírnění jejich následků, Mgr. Jarmila Podhorná, Naděje

Každý rok se v České republice zvyšuje počet případů nákazy lymskou boreliózou. Proti této nemoci, kterou přenášejí nejen klíšťata, ale i další hmyz, zatím neexistuje žádná účinná vakcína. Infekce je nejen nebezpečná, ale také vede ke vzniku dalších závažných onemocnění, jako jsou únavový syndrom nebo roztroušená skleróza. Její léčbu je nutné zahájit co nejdříve, protože jinak může přejít do chronické podoby.

S problémem boreliózy jsem se setkala hned na počátku svého působení v oblasti bylinek. Tento problém byl u mladého člověka, který v té době byl již ¾ roku na neschopence, přetrvávala u něj velká únava, problémy pohybového aparátu a bohužel i postižení nervového systému. Léčba spočívala v podávání antibiotik na klinice v Olomouci, jeho rodina kupovala různé drahé prostředky a stav byl bohužel stejný.

Tehdy jsem si řekla, že bude potřeba nějaký bylinný prostředek na zlepšení stavu a hledala jsem v herbářích.

Pokračování textu

Jak na jarní očistu

Lidstvo po celou jeho historii provází touha po trvalém zdraví jako základní životní hodnotě. Existují různé názory, jak si uchovat dobrý zdravotní stav, ale v každém případě je pro jeho udržení důležitá detoxikace organismu.

Ideální doba pro zbavení se nahromaděných toxinů a zplodin po zimním období je jaro. Existuje známý fyziologický fakt, že žádné bakterie a viry nemohou proniknout do čistého, zdravého organismu. A pokud se jim to podaří, jsou v něm rychle zlikvidovány. Jednou z nejúčinnějších metod je půst, který naši předkové pravidelně využívali. Současný člověk ho v uspěchané době praktikuje málokdy, ale k očistě těla může využít léčivých vlastností bylin, které nejen působí očistně na jednotlivé orgány a ústrojí, ale také celkově regenerují organismus.

Při využití bylin k očistě těla se zaměříme na jednotlivé orgány a ústrojí – trávicí (hlavně játra a žlučník), močové cesty, krevní oběh, cévy. Nezapomeneme ani na detoxikaci organismu od virů a bakterií. Samozřejmě se zaměříme hlavně na orgány, s nimiž souvisí případný zdravotní problém.

Pokračování textu