Dvacáté setkání Klubu Ocenění českých podnikatelek

Šestý smysl je označení buď pro vnitřní schopnost integrovat vjemy z dílčích smyslů, nebo pro jinak pojímanou schopnost vycítit určitou situaci či potenciální nebezpečí. V běžném použití se šestým smyslem rozumí intuice, tedy schopnost vnímat a podvědomě vyhodnocovat různé nenápadné nebo skryté skutečnosti a souvislosti. Někdy je však jako šestý smysl označována hypotetická schopnost jakéhosi nadpřirozeného či „mimosmyslového“ vnímání či vědecky nepopsaného přenosu myšlenek nebo informací.

Alespoň to tvrdí naučná Wikipedie. Další, v pořadí už dvacáté setkání Klubu Ocenění českých podnikatelek, se tentokrát zabývalo právě intuicí. Jakýmsi nejasným pocitem, který každý z nám občas má, i když většinou ani nevíme, kde jsme jej získali. Někdo z nás se jí řídí, jiní ji naopak úplně odmítají, protože není založena na vědeckém opodstatnění.

V příjemném prostředí Buddha Baru se k podzimní diskusi přidal JAN MÜEHLFEIT, Chairman Europe Microsoft Corporation, EVŽEN CEKOTA, uznávaný kouč a lektor, PETR SCHÜTZ, ředitel dealerského úseku Allianz a biskupka, JANA ŠILEROVÁ. Celým setkáním provázela zakladatelka projektu Ocenění Českých Podnikatelek, Helena Kohoutová. Ta také v úvodu vysvětlila důvod pořádání klubových setkání: „Vedle toho, že chci podpořit české ženy v jejich podnikání a v cestě za jejich sny, jsem ráda, že se společně potkáváme na těchto setkáních. Jsme tu, abychom si popovídali, sdíleli naše nápady a to nejen ty dobré, ale třeba i ty, které se nám úplně nevydařily, protože právě ty nás nejvíce posouvají dál.“ Současně vysvětlila, proč tentokrát zvolila převážně mužské hosty: „Mluvit se ženou o šestém smyslu je jistě zajímavé, ale mě samotnou zajímalo to, co si o něm myslí muži. Jestli intuici vnímají nebo se jí řídí.“

OCP klub 2014

OCP klub 2014

Jan Müehlfeit představil přítomným téma digitální intuice. „Albert Einstein řekl, že se obává dne, kdy vývoj předčí vzájemné lidské vztahy. Prý potom bude na světě žít generaci idiotů. Dneska je za 5 minut 12. Dnešní generace se má sice spoustu informací, ale naprosto se nedokáže soustředit. Co s tím budeme dělat?“. Poukázal na to, jak se svět díky novým technologiím stále zrychluje – největším konkurentem televizní stanice CNN je v současnosti Twitter. Proč? „Protože zabíjí breakingnews, které tvoří 90% příjmů CNN. Twitter je totiž přinese rychleji.“ Podle Müehlfeita nastává čas, abychom odemkli lidský potenciál: „Právě ve věku superpočítačů roste význam lidského mozku. Otázkou je, jestli dokážeme technologii využít k podpoře intuice. Příliš se soustředíme na nápravu slabých stránek, místo na rozvoj silných, a to platí i o školství. Musíme to změnit.“ Sám sebe pak označil jako člověka, který je přemýšlivý a intuitivně se rozhodující, který si ale často bohužel myslí, že má vždycky pravdu. Zdůraznil, že proto je pro něj důležitá zpětná vazba. „To, že vás intuice zradí, je dáno vaší osobností. Proto mám vždy v týmu „nevěřícího Tomáše“, který mě hodí zpět na zem. Harmonie, ale i diverzita je důležitá,“ uzavřel své povídání.

OCP klub 2014

OCP klub 2014

Další speaker, Evžen Cekota, vysvětlil systém prvního dojmu, upozornil na možnost intuici trénovat a upozornil na rizika intuice: “U intuice je strašně důležité nenechat se zblbnout filtry, které si dáváme přes oči. A jak se na intuici dívat? Do značné míry souvisí intuice se zkušeností. Pokud máte více a více zkušeností a máte otevřené oči, pak zachycujete vzorce a trénujete svoji mysl tak, že pak tyto vzorce chápete rychleji.“ Zástupe společnosti Allianz, Petr Schütz ukázal přítomným, že šestý smysl je možné najít i na poli techniky a představil novou službu, telematiku Šestý smysl, která pomůže v případě nehody. Na konkrétním případu představil její využití, ukázal, v jakých situacích pomáhá nebo jak dokáže poradit bezprostředně po nehodě.

Na závěr získali hosté úplně jiný pohled na intuici, ne technický, ani rozumový, ale především duchovní. Jana Šilerová mluvila o intuici, která znamená jiný pohled, vidění, jiné paradigma… „V řečtině se intuice řekne embole. To, čeho se nejvíc bojíme, vpád, náraz. Něco, co vás roztrhne, co vás promění v někoho jiného. Ve smyslu evangelickém je intuice vidění a zažívání něčeho, co je nad rámec mého rozumu a mých zkušeností. Je to něco, co mě přesahuje,“ doplnila bývalý biskupka. Je pouze na vás, zda se přikloníte k některému z názorů nebo si vytvoříte svůj vlastní. Záleží, co vám říká intuice…