Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hong Kongu

Hong Kong je jakýkoliv, jenom ne nudný.

Zahrada Nan Lian, Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Zahrada Nan Lian, Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Hong Kong je fantastické velkoměsto, kde se nenápadně prolíná britský koloniální konzervatismus, čínská komunistická nadvláda i hongkongská snaha o nejmodernější technologie. Je to fascinující směs barev, zvuků a hlavně vůní. Najdete tu všechno. Malinké staré obchůdky, kde prodavač sotva 150 cm vysoký, brebentí mandarínštinou i luxusní značkové butiky s obsluhou, která umí perfektně anglicky a je oblečena podle poslední módy.

Můžete se projet půlkou ostrova patrovou tramvají, superrychlými linkami metra, kde mají stanice nejméně dvacet východů, double – deckerem po celém Kowloonu nebo ferry, jezdící mezi ostrovy. Můžete si užít mrakodrapy a business centra na „ostrovní“ straně i tržnice a malé markety na straně pevninské. Můžete si sednout v restauraci s výhledem na přístav a dát si tradiční pekingskou kachnu nebo si ve stánku na ulici pochutnat na fantastických „dim sum“ plněných kdovíčím. Můžete vyjet starodávnou tramvají na nejvyšší kopec nad městem a z vyhlídky zažít jeden z nejkrásnějších pohledů na nové město a přístav. Můžete si nakoupit ty nejlevnější věci na Ladies marketu nebo se vydat po značkami zahlcené Canton Street. Můžete si zajet na pláž nebo jen tak odpočívat u hotelového bazénu. Můžete plout lodí na některý z ostrovů nebo naopak jen procházet uličku po uličce ve starém i novém městě. A můžete si každý den zajít na kowloonské nábřeží a užít si patnáctiminutovou světelnou a hudební show.

Lanovka, Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Hong Kong je jakýkoliv, jenom ne nudný. Žije dvacet čtyři hodiny denně. Má chrámy, kostely, muzea, kina, dostihová závodiště, golfová hřiště, dokonce i pár pěkných pláží. Pochutná si v něm vegetarián i masožravec. Sushi a sashimi je na mnoha místech nepřekonatelné. Stánky s čerstvým ovocem a fresh džusy jsou běžnou součástí každé velké ulice. Hong Kong není o klidu. Kromě parků plných jezírek, vodních želv, barevných ptáků a laviček ve stínu, žije ve dne a září v noci. Je to moderní tepna Východu, progresivní, perfektně fungující, logická a přitom mírumilovná. Nic není problém, vše vyřeší úsměv, na obou stranách, samozřejmě. A člověk se sem chce vrátit, protože Hong Kong je obrovská, pozitivní a nekonečná energie… 🙂

A tak se deset z nás, „Výjimečných žen“ vydalo začátkem června do této vzrušující asijské metropole. Letadlem společnosti Emirates s jedním přestupem v Dubaji byla cesta pohodlná, časově dobře rozvržená, a proto jsme v neděli 5. června odpoledne, přesně na čas, přistály na malém ostrůvku Lantau, kde je mezinárodní hongkongské letiště. I když se dá jet do města několika způsoby, taxík byl nejpohodlnější a nejrychlejší. Těch osm nocí jsme bydlely v hotelu Metropark Kowloon, na pevninské straně. Hotel není z těch nejnovějších a nejluxusnějších, ale jeho kvalita a cena odpovídá čtyřem hvězdičkám. Pokoje superior s oddělenými postelemi poskytovaly prostor a klid nejen díky pohodlným matracím, ale i díky velké koupelně, lednici a každý den doplňované vodě, kávě a čaji. Hotelová jídelna byla denně připravena s bohatým snídaňovým bufetem, i když většina z nás dávala přednost nedaleké pekárně nebo hotelové kavárně. Hotel Metropark má dvě nesporná plus: krásný střešní bazén a vlastní shuttle bus, který vozí turisty k nejbližšímu metru a na nábřežní promenádu.

Skupinová fotografie, Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Každý den jsme absolvovaly program doslova nabitý zážitky. První den jsme věnovaly modernímu Hong Kongu – ostrovu. Užily jsme si první plavbu ferry přes vodu, jízdu patrovou tramvají, prohlídku hotelu Four Season, „dvojčat“ IFC I a IFC II, oběd s báječnými dobrotami (dim sum kuličky, nudle a masa na špízu), odpolední cestu zubačkou na Victoria Peak s krásným výhledem na přístav a večeři v Bubba Gump restauraci, která se specializuje na krevety a je vyhlášené svým výhledem na město. Druhý den jsme naopak poznaly ten „starý“ Hong Kong. Ptačí trh a trh orchidejí, malé uličky a náměstí, která běžný turista vynechává. Prošly jsme nábřeží Avenue of Stars, ulice jižního Kowloonu plné malých butiků, kde se sotva protáhnete v davu, odpočívaly jsme v místním nádherném parku plném květin a ptáků a poprvé (a ne naposledy, samozřejmě) prozkoumaly slavný Ladies market. Společná večeře s desítkami druhá sushi neměla chybu.

Město, Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Šárka Morávková a Výjimečné ženy v Hongkongu

Třetí den byl odpočinkový, i když by se to nezdálo podle dopoledního výletu do hor k chrámu 10 000 Budhů. Odpoledne jsme si o to více užily luxusu hotelu Ritz Carlton a v jeho michelinské restauraci ochutnaly čokoládové speciality firmy Godiva při tzv. afternoon tea. Další den byl plný zábavy a nečekaných zážitků. Navštívily jsme totiž Ocean park, obrovský komplex na dvou kopcích, plný atrakcí pro dospělé i pro děti. Kdo neholdoval adrenalinu, prohlédl si botanickou zahradu, pavilony s pandami, opicemi, tučňáky, navštívil delfíní show, kochal se výhledy z lanovky nebo prošel obrovské akvárium. Pátý den jsme se vydaly lodí do ráje hazardu, na ostrov Macau. Bývalá portugalská kolonie je zajímavá především zachovalým centrem města, vyhlášená svým sušeným masem, které turisté kupují po kilech a obrovskými kasiny, kde tisíce a tisíce lidí denně prohrávají (a občas vyhrávají) svoje těžce vydělané peníze. Sobota byla ve znamení relaxace. Někdo se opaloval u bazénu, někdo vyrazil na nákupy, někdo relaxoval na pokoji, někdo už od rána prozkoumával město. Nedělní výlet na ostrov Lantau byl třešinkou na dortu, protože cesta lanovkou ke třetí největší soše sedícího Budhy je zážitkem sama o sobě. Odpoledne jsme si prohlédly outlet centrum za městem, nádhernou zahradu uprostřed sídliště a večer vyrazily na poslední nákupy. Poslední den byl takovým souhrnem a rozloučením s městem, projely jsme obě jeho části a až do odjezdu na letiště jsme odpočívaly u bazénu. Do Prahy jsme se vrátily v pořádku, unavené, uchozené, ale maximálně spokojené.

Šárka Morávková

Šárka Morávková

V červnu ještě nebývá monzunové období, ale nám přece jen několikrát pršelo. První den to bylo dost překvapující, ale pak jsme si zvykly a nakonec to bylo i příjemné. Při teplotách kolem 30 stupňů se občasná přeháňka hodila. Nicméně pro příští návštěvu tohoto nádherného, energií nabitého města zvolíme jarní termín, a to 19. – 29. dubna 2017.

A jak se líbil zájezd samotným účastnicím? Čím je překvapil?

Otázka: Čím vás Hong Kong nejvíc překvapil?

Ivana Šachová:
„Nádherné moderní pulsující velkoměsto, rámované krásnou krajinou. Fantastické výhledy na moře, moderní architektura, oázy klidu v chrámech a zahradách. Skvělé gastronomické zážitky. Mám na ten pobyt krasné vzpomínky.“

Ivana Vrbová, Ivana Černohorská, Mirka Hanáková:
„HK je rychlé živé město, neuvěřitelně čisté, mají úžasné jídlo. Uvědomila jsem si, proč se Evropě říká starý kontinent. Vedle hbitých Asiatů jsme pomalí, líní (občas i smrdící) Evropané. Úplně nejvíc se mi líbilo na Victoria Peak, výhled z luxusních záchodků v Ritzu, pak byl skvělý Ocean Park – na žádné atrakci jsme nebyly, ale zvěřinec byl parádní. Krásně bylo v ženském kláštěře na Diamond Hill – nutný blahodárný klid. Buddha seděl vznešeně, ač bronzový, nebyl zelený (no, jak by to stihl – vždyť tam sedí ani ne třicet let). Největší rachot byl na Macau – také naprostý vrchol kýče a plýtvání prostředky – každopádně nutno vidět. Až pojedu znovu do Hong Kongu, tak určitě strávím více času na Victoria Peak, projdu se po okolí a jíst budu zase v Bubba Gumpu.“

Alena Hašková s dcerou Dominikou:
„Nemusely jsme se vůbec o nic starat, program byl vyvážený, perfektně připravený, všechno do sebe báječně zapadalo. Šárka odvedla skvělou práci, pečlivá příprava na tom byla vidět. Hong Kong nás překvapil jako celek, nečekaly jsme tolik zážitků v jednom městě“.

Renáta Celarová:
„Jedno město, ale každý den jsme prožily diametrálně odlišně a opravdu intenzivně. Luxus, duchovno, příroda, adrenalin… Hong Kong mě velmi mile překvapil a obrovský podíl na tom má Šárka, která zná, ví a zařídí i téměř nemožné. Tolik kontrastů, tolik rozdílných emocí, barev, vůní, chutí… Hong Kong mě takto pojatý neuvěřitelně bavil. Děkuji!!!“

 

Šárka Morávková,
http://www.aliastour.cz/