OCENĚNÍ BÍLÁ VRÁNA JIŽ POTŘETÍ

V malebných prostorách Tereziánského sálu Břevnovského kláštera proběhlo 17. října 2016 slavnostní vyhlášení třetího ročníku Ocenění Bílá Vrána, které uděluje obecně prospěšná společnost yourchance.

Udělování této ceny je součástí partnerského projektu společnosti yourchance a Nadace DRFG Začni správně. Projekt se systematicky věnuje pomoci mladým lidem, kteří odcházejí z dětských domovů a pěstounské péče do běžného života. Letos byla udělena hned ve třech kategoriích.

Gabriela Křivánková, Jana Merunková, Petra Vosecká-Kočandrle se synem a Lenka Sálová, ředitelka Nadačního fondu Lasvit

Gabriela Křivánková, Jana Merunková, Petra Vosecká-Kočandrle se synem a Lenka Sálová, ředitelka Nadačního fondu Lasvit

V kategorii „Mladý člověk“, kde je ocenění určeno mladým lidem, kteří prošli během svého života výchovou v dětském domově či pěstounskou péčí a překonali překážky spojené s integrací a následně uspěli, se stala držitelem čerstvě provdaná paní Petra Vosecká-Kočandrle, jejíž složitý životní příběh je plný vůle a odhodlání uspět a žít „normální“ život.

Mezi zaměstnavateli, kteří jsou ochotni a schopni věnovat svou energii, čas a znalosti práci s lidmi z ústavní výchovy, byla oceněna společnost MEDESA s.r.o., česká společnost obchodu a služeb sídlící v Poličce se zaměřením na technické vybavení laboratoří. Společnost zastupoval pan Otakar Klepárník, spoluvlastník firmy.

Gabriela Křivánková a Otakar Klepárník

Gabriela Křivánková a Otakar Klepárník

Ocenění „Poklad v srdci“, neboli ocenění pro ředitele či vychovatele z dětských domovů si odnesla paní Jindřiška Boháčková, vychovatelka z dětského domova Krnsko. V domově pracuje 18 let a své povolání vnímá jako poslání a možnost předávat životní zkušenosti těm, kteří se ne vždy svým vlastním přičiněním ocitli v mimo vlastní rodinu.

Jindřiška Boháčková

Jindřiška Boháčková

Vyhlášeno bylo i jedno speciální ocenění, a to za výjimečný celoživotní přínos a snahu měnit a modernizovat institucionální péči. Paní Jarmila Dolejšková, jejíž péčí prošel za více než třicetiletou praxi velký počet svěřenců, se vždy snažila, aby o ně bylo postaráno i po odchodu z dětského domova. Po odchodu do důchodu v 90. letech založila Klub přátel dětí DD, který pečuje o vzdělávání, zájmové aktivity a rozvoj dětí a mládeže z dětských domovů.

Jana Merunková, Jarmila Dolejšková a Gabriela Křivánková

Jana Merunková, Jarmila Dolejšková a Gabriela Křivánková

Celý program moderovaly a skleněná designová pírka z tvůrčí dílny společnosti Lastvit předávaly zakladatelky yourchance o.p.s. Ing. Gabriela Křivánková a Jana Merunková.

Gabriela Křivánková na závěr večera zdůraznila, že má smysl nastavovat veřejnosti zrcadlo a poukazovat na předsudky, které jako společnost stále vůči dětem z dětských domovů máme, protože jsou to stejní lidé se svými sny, cíli a ambicemi, jako kdokoliv z nás.

Partnery ocenění byly Nadace DRFG, Nadační fond Avast, Nadační fond Lasvit, Mercedes-Benz Praha, Marie Veronika Winklerová, ManpowerGroup s.r.o., cukrárna

Hájek a Boušová, spol. s r.o., Atollon CS s.r.o., Federace dětských domovů ČR, eshop MotivačníKnihy.cz a Břevnovský klášter.

Foto: Mirek Lepeška