OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ zná své vítěze

OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ: 54 % letošních finalistů

působí na trhu od 1. poloviny 90. let

Do letošního finále se dostalo 89 firem s nejlepšími ekonomickými výsledky. Ty byly vybrány z 1307 společností, které vyhověly kritériím soutěže. O jejich výběr se postaral odborný garant soutěže společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Celkem 43 % z nich tvoří rodinné firmy, 63 % pak působí prostřednictvím svých produktů a služeb v zahraničí.

Více jak polovina společností 62,5 %, které se dostaly do finále letošního ročníku OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ, na českém trhu působí více jak 20 let a celkem 54 % byly založeny v první polovině 90. let. „Analýza dále ukázala, že hlavním motivem pro většinu „Lídrů“ byla snaha postavit se na vlastní nohy a jít vlastní cestou či záchrana firmy, která by jinak zanikla. V současné době majitelé akcentují potřebu podporovat smysluplné regionální aktivity,“ vysvětluje Helena Kohoutová, zakladatelka projektu OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ a Podnikatelské platformy Helas – Budujeme hrdé Česko.

Odborný garant soutěže, společnost CRIF – Czech Credit Bureau letos využila k dalšímu zvýšení kvality hodnocení firem aktualizované modely používané v rámci zastřešující značky CRIF Ratings. Do nich patří i ekonomické hodnocení iRating, které je srovnatelné s hodnotícími systémy velkých bank a využívá jej řada finančních institucí, přičemž je v souladu s metodikou BASEL III. „Hodnocení ekonomické situace účastníků soutěže jsme prováděli důsledně formou využití Indexu Cribis sestaveného pro právnické osoby na základě finančních a nefinančních ukazatelů zpracovaných z údajů aplikace Cribis. Významnou informací pro kulturu podnikání v České republice je fakt, že téměř polovina účastníků finále soutěže funguje jako rodinné firmy, které se dokázaly prosadit v silné oborové konkurenci. Příslibem do budoucna je potom skutečnost, že více než 60 % finalistů se úspěšně prosazuje na zahraničních trzích. Všem společnostem, které splnily kritéria soutěže, patří náš obdiv a přání, aby na svých trzích i nadále byly lídry,“ sdělil Pavel Finger, místopředseda představenstva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

První místo v Praze (zde kritériím soutěže vyhovělo 292 firem) patří společnosti ALBI Česká republika a.s., která je známá svými narozeninovými přáními a společenskými hrami. Druhou příčku obsadila advokátní kancelář PRK Partners s.r.o. Třetí skončila IT společnost IXPERTA s.r.o. Vítězstvím ve Středočeském kraji (115 firem) se může pochlubit společnost CVP Galvanika s.r.o. zabývající se povrchovou úpravou kovu. Druhé místo obsadila reklamní agentura Quo s.r.o., hned za ní se umístila stavební společnost KASTEN s.r.o.

V Jihočeském kraji (60 firem) se do čela dostal poskytovatel komplexních služeb v zemědělství, společnost AGRO-partner s.r.o. Druhé místo přiřkla porota logistické společnosti Transforwarding a.s. Na třetí příčce se umístil výrobce a distributor kvalitních potravin DRUID CZ s.r.o. Vítězem v Plzeňském kraji (47 firem) se stal specialista na koupelny, společnost KERAMIKA SOUKUP a.s., v závěsu za ní skončila na druhém místě společnost SYSTHERM s.r.o., která svým klientům nabízí komplexní řešení systémů zásobování teplem. Na třetí příčce skončil výrobce pracovních strojů AIR POWER s.r.o.

Vítězem v Karlovarském kraji (19 firem) se stala společnost MOSER a.s. zabývající se produkcí bezolovnatého křišťálu. První příčka v Ústeckém kraji (61 firem) náleží výrobci betonových výrobků CS-BETON s.r.o.. Druhé místo obsadil výrobce a prodejce reklamního textilu a pracovních oděvů ADLER Czech a.s. Třetí příčka patří výrobci kancelářských potřeb a potravinářských obalů z kartonu HIT OFFICE, s.r.o.

Prvenství v Libereckém kraji (38 firem) přiřkla odborná porota společnosti ECOGLASS a.s., která se věnuje výrobě lisovaných optických dílů. Druhé místo obsadily Jizerské pekárny s.r.o., třetí pak skončil výrobce a prodejce horolezeckých potřeb a osobních ochranných pracovních prostředků proti pádu SINGING ROCK s.r.o. Šampionem Královéhradeckého kraje (72 firem) je výrobce pekařských pásových pecí J 4 s.r.o., za ním skončila společnost Dr. Müller Pharma s.r.o. věnující se výrobě léčiv, zdravotnických prostředků doplňků stravy a kosmetiky. Třetí místo pak obsadil výrobce širokého sortimentu produktů pro stavebnictví a zemědělství, obalových materiálů a materiálů pro technické účely, společnost JUTA a.s.

Vítězství v Pardubickém kraji (67 firem) patří společnosti Contipro a.s., která se zaměřuje na výrobu farmaceutických a kosmetických surovin a produktů. Druhou příčku obsadila společnost Isolit-Bravo s.r.o, hned za ní se umístil výrobce zastřešení teras a bazénů ALUKOV a.s. Nejvyšší příčka v Kraji Vysočina (65 firem) patří výrobci malířských a natěračských válečků a dalšího příslušenství IPC plast s.r.o. Na druhé místo se dostala I. Kamenická stavební a obchodní firma s.r.o., třetí pak IT společnost GORDIC s.r.o.

Vítězem OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ v Jihomoravském kraji (167 firem) se stal prodejce a výrobce průmyslových hadic a těsnění pro firmy GUMEX s.r.o, následovaný společností T Machinery a.s., která se věnuje vývoji a výrobě dobývacích kombajnů pro těžbu hornin, hřeblových dopravníků, podporubových zařízení, hydraulických výztuží pro zabezpečení těžních prostor. Třetí příčku obsadila dopravní společnost DOPAZ s.r.o. Lídrem v Olomouckém kraji (63 firem) se stal výrobce oděvů Koutný s.r.o. Druhá skončila společnost FARMAK a.s., která se věnuje vývoji a výrobě generických látek – API, třetí místo patří železničnímu nákladnímu dopravci IDS CARGO a.s.

Ve Zlínském kraji (103 firem) patří prvenství společnosti KOVÁŘ plus s.r.o, která se zabývá velkoobchodem a mezinárodním obchodem masa, uzeniny, sýrů, zmrazeného zboží, ryb a zvěřiny. Druhý skončil specialista na komplexní péči o tiskoviny Z STUDIO s.r.o, třetí místo obsadila společnost Graspo CZ věnující se tisku a výrobě knih, katalogů, časopisů, diářů, notesů a kalendářů. Vítězem v Moravskoslezském kraji (138 firem) se stala společnost MARLENKA international s.r.o. známá zejména svým dortem Marlenka vyráběným podle staroarménské rodinné receptury. Hned za ní skončila společnost FERRMON s.r.o., která se zabývá výrobou a montáží ocelových konstrukcí a technologických celků. Třetí místo náleží výrobci komponentů pro automobilový průmysl BRANO a.s.

Ekonomický úspěch České republiky závisí na inovacích, tvrdé práci, vytrvalém a statečném přístupu firem. Jsme nesmírně hrdí, že můžeme být generálním partnerem soutěže, podporovat tyto klíčové hráče české společnosti a pomáhat jim v růstu jejich podnikání prostřednictvím našich technologických řešení. Digitalizace přináší nové možnosti na cestě k větší efektivnosti využitím automatizace, robotizace i IoT řešení. Pomáhá však také v hledání nových klientů i zaměstnanců. Tvrdě proto pracujeme, abychom českým společnostem pro jejich práci nabídli skvělé služby a tu nejlepší možnou infrastrukturu,“ říká Renata Pazourková, Národní manažerka pro firemní zákazníky, Vodafone CZ.

Tématem, které zajímá snad všechny lídry, jsou možnosti financování jejich dalšího rozvoje. Jaké otázky z oblasti financí a bankovnictví podle Expobank CZ, oficiálního partnera projektu OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ, v současné době čeští lídři řeší? „Tuzemský bankovní sektor je nyní v dobré kondici, zpomalování růstu české ekonomiky je stále ještě mírné a korporátní klienti českých bank tedy přístup k financím obecně mají vcelku velmi dobrý. Zajímají se ale o růst úrokových sazeb nebo o zajištění proti budoucím kurzovým výkyvům. U nás v Expobank umíme nabídnout „řešení na míru“, tedy optimální mix celé škály úvěrových a zajišťovacích produktů, včetně nástrojů financování obchodu a exportu do zahraničí nebo např. profinancování developerských projektů v tuzemsku,” prozrazuje Miloš Večeřa, Senior Acquisition Manager, Trade & Export Finance Specialist, Corporate Banking, Expobank CZ a.s.

Do projektu OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ je společnost nominovaná na základě analýzy veřejně dostupných údajů všech společností v České republice zpracovaných odborným garantem, kterým je prestižní mezinárodní společnost, specialista na rating a scoring firem, CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.  Předpokladem je dostupnost závěrek za rok 2016 a 2017 a iRating ve stupních 1-11.  Součástí registrace je zodpovězení otázek a poskytnutí ekonomických výsledků posledního období (tj. rok 2018). Společnosti dále musí splňovat pravidlo 100% českého vlastnictví a českého občanství majitelů, pravidlo ročního obratu 200 milionů korun aspoň a výše bez omezení, minimálního počtu 50 a více zaměstnanců a v neposlední řadě mají podvojné účetnictví nejméně po dobu 4 let.

V projektu nesoutěží společnosti, jejichž předmětem podnikání je vývoz surovin, starožitných předmětů, zbraní a služby finanční povahy. Více informací o projektu naleznete na www.oceneniceskychlidru.cz.

Projekt podporují:

Zakladatel: Agentura Helas

Odborný garant: CRIF – Czech Credit Bureau

Generální partner: Vodafone

Oficiální partner: Expobank CZ

Partneři: 201 consulting, AUTOCONT, BH Securities, ČESKÁ MINCOVNA, Daquas, Fortinet, Fresh Catering, Gerlach, JŠK Advokátní kancelář, Klimszova, Kopecký autosalony, Likor, Logio, Mediarex, Microsoft, NSG Morison, PRESENTIGO, PROGRAM H PLUS, SATUM CZECH, Vinařství Maláník – Osička

O PROJEKTU

Projekt  OCENĚNÍ ČESKÝCH LÍDRŮ  hodnotí největší ryze české společnosti, zástupce úspěšných a transparentních firem, které mají roční obrat převyšující 200 milionů korun a alespoň 50 zaměstnanců. Ocenění se udělují v rámci všech krajů České republiky. Vítězové soutěže jsou nominováni a vybíráni na základě hodnocení, ratingu a scoringu, které garantuje prestižní mezinárodní společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Firmy jsou sdružené v Klubu Lídrů, díky kterému vznikla podnikatelská platforma Helas určená pro majitele českých firem s vynikajícími ekonomickými výsledky jako prostředí pro rozvoj byznysu a spolupráce. To vše propojuje myšlenka BUDUJEME HRDÉ ČESKO. Více informací o projektu najdete na www.oceneniceskychlidru.cz

ZAKLADATELka Helena Kohoutová

Kdo jsem?“

Podnikám od začátku 90. let. V roce 1997 jsem založila produkční společnost Agentura Helas a s tím následně souviselo i několik speciálních projektů. Mezi nimi byly kluby Helas New Encounters Club, Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club a poté projekty Ocenění Českých Podnikatelek a Ocenění Českých Lídrů. Ty všechny se orientují na kultivaci českého podnikatelského prostředí a vzájemné propojování svých členů. Spojuje nás myšlenka „BUDUJEME HRDÉ ČESKO“. Řídím Exportní cenu DHL pod záštitou CzechTrade. V rámci projektů kladu důraz na osobní přístup a vzájemné sdílení zkušeností, ocenění českých podnikatelů a etický byznys. Baví mě vytvářet prostředí pro vznik nových obchodních příležitostí a vyměňování zkušeností mezi podnikateli a odborníky z ekonomické oblasti. Agentura Helas dále pořádá a produkuje akce na klíč a zastupuje historické sály Kláštera minoritů sv. Jakuba v Praze. Firemním mottem je „Friendly Business – náš společný úspěch“. www.helas.org, www.helas-ladies-club.cz, www.hnec.cz, www.PodnikatelkaOnline.cz, www.oceneniceskychlidru.cz, www.exportnicena.cz, www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

GENERÁLNÍ PARTNER

Vodafone Czech Republic

Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než 3,9 milionu zákazníků. Od roku 2007 přináší komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje přes 1,5 milionu firemních SIM karet. Vodafone už několikrát dostal ocenění Best in Test za kvalitu hlasových služeb a datových přenosů na základě testů provedených společností P3 communications. Aktuálně pokrývá jeho mobilní síť LTE 99 % populace ČR. Zároveň Vodafone nabízí pevné připojení k internetu, a to více než 4 milionům českých domácností. Kromě toho na podzim 2017 pokryl Českou republiku speciální sítí úzkopásmového internetu věcí NB-IoT a v prosinci téhož roku spustil komerční provoz. Vodafone se řídí dlouhodobou strategií udržitelného podnikání, hlásí se ke globálním Cílům udržitelného rozvoje (SDGs) a podporuje digitalizaci a diverzitu ve společnosti. Klade důraz na ochranu životního prostředí a využívá jen energii z obnovitelných zdrojů. Vodafone podporuje inovativní startupy a podnikatele v regionech. Zaměstnanci společnosti věnují ročně dobrovolnickým aktivitám více než 7500 hodin prostřednictvím Nadace Vodafone. Ta se za 13 let od svého založení dostala mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz

OFICIÁLNÍ PARTNER

Expobank CZ a.s.

Vítejte v Expobank CZ. Bance, která svým českým i mezinárodním klientům korporátního, privátního a personálního bankovnictví poskytuje širokou škálu produktů a nabízí rozsáhlou podporu v oblasti přeshraničních transakcí. Výhodu představují naši zkušení bankéři, dlouholetá zkušenost na českém trhu, mezinárodní management a sesterské banky v Srbsku a Rusku. Partnerství s námi znamená partnerství s týmem profesionálů, kteří respektují individualitu každého jednotlivého klienta, a s bankou, která připravuje a nabízí služby na míru Vašim potřebám a Vašemu růstu. www.expobank.cz

ODBORNÝ GARANT

O CRIF – Czech Credit Bureau

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF, která v roce 2018 slaví 30 let od svého založení. Společnost prošla od roku 1988 velmi dynamickým rozvojem, přičemž dnes již působí na 4 kontinentech ve 30 zemích světa, kdy přes 4 200 zaměstnanců vytváří služby pro více než 44 000 společností a 240 000 spotřebitelů. CRIF poskytuje v České republice a Slovenské republice svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z ČR a SR čerpající z více než 85 informačních zdrojů. Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující prověřování více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa. Firma nabízí rovněž komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností a municipalit. Společnost CRIF je také organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací a provozuje registr finančních poradců ELIXIR a registr platebních informací REPI. www.crif.cz