7. ročník OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK

ŽENY preferují flexibilitu práce a NEBOJÍ se PUSTIT DO PODNIKÁNÍ, INOVACÍ, nebo užívání NOVÝCH TECHNOLOGIÍ

7. ročník zaznamenal 40% nárůst žen podnikatelek v Česku. Téměř 19.000 podnikatelek a 626 semifinalistek inspirovalo zakladatelku projektu, Helenu Kohoutovou k uspořádání konference WOMEN IN BUSINESS.

„Hlavní důraz v letošním roce klademe na jasné stanovení strategií a vizí. To je základem úspěchu v podnikání, životě i v projektech“ ,

řekla v úvodu konference Woman in Business Helena Kohoutová. „Po sedmi letech mohu říct, že projekt OCP  se stal klíčovým českým projektem na podporu českých podnikatelek, který si navíc zakládá na odbornosti. V projekt sdružujeme profesionály, podporujeme a propojujeme byznys. Jedno z témat letošního roku jsou nové technologie a inovace.  Protože ani my nemůžeme zůstat pozadu, naopak chceme jít příkladem.“

Komerční banka jako patron konference vyzdvihla téma bezpečného podnikání. „Žijeme v době rychlých změn, které se týkají především oblasti internetové a mobilní komunikace. Sdílíme tak obrovské množství informací. Současně s tím, ale přichází množství nových a především nebezpečných hrozeb. Je proto nezbytné jim svým obezřetným chováním aktivně předcházet. Štěstí totiž přeje připraveným,“ vysvětlil patronaci Mojmír Prokop, Manager of Multichannels Department.

OCP 2014

Ocenění českých podnikatelek 2014 (http://www.oceneniceskychpodnikatelek.cz/)

Druhá část konference byla zaměřena na osobní zkušenosti s podnikáním. Zde se představily významné podnikatelky a současně vítězky předchozích ročníků projektu Ocenění Českých Podnikatelek.

Jednou z nich byla i Marta Slánská, majitelka MAXIMA REALITY (1. místo Středně velká společnost 2009, 3. místo Velká společnost 2013), která začala podnikat v roce 1996 „Realitní branže byla v roce 1996 spíše džunglí. Mým cílem bylo vnést na realitní trh etiku, odbornost a profesionalitu. Chtěla jsem, aby byla MAXIMA REALITY pro klienty etický a spolehlivý partner, něco jako notářská nebo advokátní kancelář.“ řekla úspěšná podnikatelka.

Podělit se o své zkušenosti přišla také Eva Štěpánková, majitelka společnosti RYOR doprovázená svojí dcerou Janou, vedoucí oddělení propagace nebo Ivana Šachová, majitelka společnosti SCANquilt. Obě úspěšné podnikatelky, výherkyně soutěže Ocenění Českých Podnikatelek z přechozích let, které začaly podnikat ze zcela odlišných důvodů. První z nich musela kvůli nutnosti uživit čerstvě narozenou dceru, druhá z pocitu odpovědnosti po smrti manžela – původního majitele firmy.

Společným tématem byla především etika v podnikání. Všechny přítomné dámy se shodly na tom, že neustálé změny legislativy, regulací a vydávání dalších a dalších nařízení zatěžují podnikatele. Mluvilo se také o dalších tématech světové ekonomiky a politiky.

Na závěr prezentovaly své zkušenosti ženy, které se pohybují na poli českých i světových investic. Do diskuse o rozdílnosti ve stylech řízení podniku se zapojila Dana Bérová, spolumajitelka Sanu Babu s. r. o., golfového areálu Golf Park Slapy a dalších firem, top manažerka v Gartner Inc. Připojila se i Kateřina Zychová, generální ředitelka a zakladatelka hedgového fondu a investiční společnosti Verdi Capital ČR, členka „100 Women in Hedge Funds“, žena, která jako jediná Češka uspěla i na Wall Street.

„Ocenění Českých Podnikatelek je dobrý projekt. Za největší přínos považuji to,  že vyhledává a presentuje úspěšné podnikatelky, čímž dokazuje, že navzdory zprávám z médií, i u nás žije mnoho slušných a úspěšných lidí. Jak je vidět, úspěšnými se mohou stávat ženy i bez nějakých stanovených kvót,“ shrnula na závěr projekt Eva Matoušková, majitelku a ředitelku rodinné firmy MATCOM, která se v současnosti zabývá významnou pedagogickou činností CEMI MBA STUDIES.

Více informací o soutěži naleznete na www.oceneniceskychpodnikatelek.cz